Начало | IRC HELP | IRC ФОРУМ | HTML Chat | Вход

от: dzver (регистриран)

Как започна всичко

Някога, много отдавна, в една друга чат мрежа беше основан канал в чест на Тери Пратчет. Чат каналът имаше няколко запалени фена, един от които сега пише тези редове. Той направи официален сайт http://ankh.hit.bg.

Когато регистрирах Ankh-Morpork в Гювеч, на тогавашният автор и собственик на сайт-а Павел (the legendary pavka) много му хареса. Разменихме си по няколко писма и му предложих да променя HTML говорилнята на irc.gbg.bg. Изненадващо - Павката се нави. Аз спретнах сайт, варненски администратор на сървър от BNET (softman) откри Java Applet-a ApIRC и страницата беше готова около коледа на 1999 г. Може би е добре за рожден ден на #gyuvetch да определим 1 декември :)

Новото irc.gbg.bg и старото HTML работеха известно време заедно, а първите му чатери (някои от тях още чатят!) влизаха в канал #bulgaria. Там гонихме мухите, защото мрежата ни, BNET, беше доста далеч от обичайните пътища на интернет сърфистите.

Със създаването на irc.gbg.bg - чиито хостинг любезно бе поет от zImage и DEL.bg (тогава delbg.com) основахме и канал #gyuvetch. Той разбира се беше също толкова празен, с 1 оп и 1 чатер :)

Няколко месеца по-късно (поне 5-6), собствениците на Гювеч БГ - Нетинфо пожелаха обособяването на чат канал #gyuvetch. Това обаче не се получи много, защото едва 20-тина души едва влизаха в традиционния за всяка чат мрежа от онези времена канал #bulgaria (спомен от чуждестранните мрежи, преди да се появят български).

Август 2000-та година (плюс минус месец) developer-ът на BNET demond вкара в #bulgaria пълен relay на тогавашния 5 пъти по-голям канал от dalnet #bulgaria. В знак на протест, #bulgaria изчезна от страницата на irc.gbg.bg и волю неволю трябваше да почнем да чатим само в #gyuvetch. Тогава това ми се струваше някакво кощунство. Оказа се, че периодът за отвикване от чат в #bulgaria e ужасно кратък.

Та канал #gyuvetch с 10-15 максимум души на борда вече беше обособен. В далечината ни се мержелееше конкурентния чат на dir.bg с кошмарните 400 души максимум, но истинският проблем вече беше решен. Имаше чат и компания на гювеча...

Състоя се първият чат meeting - http://irc.gyuvetch.bg/meeting/. Повечето на тази снимка бяха първите опове на канала. Уви, някои от тях ни изоставиха (примерно lilit - не, това не е lilita, а lilit - душата на някогашния HTML chat в orbitel). Други се издъниха, а трети просто решиха да си тръгнат или им омръзна IRC. После имаше ВТОРИ по-голям meeting. На него някои пострадаха (ужас, имахме счупен крак в търсене на изгубен капак).

Ето ви една компроматна снимка от тези времена - това е пролетта на 2001 година. 2-а от хората на снимката, бяха изгонени за дълго от чата, но сега са наоколо.

Проведохме мис Чат 2001 и каналът достигна рекордни 60-70 даже в пиков момент може би 100 посетителя!

Появиха се и първите по-сериозни чат интриги, имаше банове на оператори. Някъде около този период тайфата на гювеч остана без dzver. Явно тъй беше редно, за да може личните отношения да не влияят на политиката на канала. А такава вече беше нужна.

2001 каточели беше годината, в която в канала се включиха vasil и T0sh :) Да ме поправят ако бъркам.

До края на годината много напуснаха и много нови лица дойдоха. Примерно историческият икарус, който беше в състояние с часове да пише, че икарус е много хубав автобус. Тези случаи наложиха да се подходи по-либерално с набирането на нови опове, като всеки по-стар опер може да добавя свой padawan. http://irc.gyuvetch.bg/jedi/.

Та общо взето от тези времена някой някого предлага и така се става опер. Чатмийтинги все някой някъде организира - има начин да се попадне сред общество :)

Технически най-големите главоболия в историята ни бяха няколко:
1. Flood-a от сърбите. Много от вас не знаят какво е Flood, но събитията общо взето бяха такива: група сърби предизвикаха спирането на почти всички сървъри в мрежата, без българските, филтрирали IP.
2. Nifin drones: хиляди компютри, заразени с троянски коне влизаха в чата. В резултат от масирана кампания, успяхме да изтрием вируса от голяма част от компютрите и да принудим bot-master-ът им да се пренесе в далечни чат мрежи.
3. relays - нестабилната връзка с УниБГ, която порсъществува последната година или две преди netsplit-а, дълго време предизвикваше ежедневно падане на целия irc.gbg.bg.

Пак 2001 година BulgariaNet се обедини с IrcBG. Първоначалният ентусиазъм от увеличеният брой хора, мислещи и дишащи онлайн, бързо се замени с нови проблеми. Хубавият канал #sofia се оказа цена за търпенето на нагли и властолюбиви IRCOP-ове, които се наложи да търпим. Не че драматично пречеха, но имаше скандали и проблеми почти през целия период до март 2003 - 1.5 години.

Това време съвпадна с развитието на HTML чат-а - оригиналната идея на Zmeia от 2000-2001 година, с моралната подкрепа на няколко приятели доведе до появата на конкурентен в световен мащаб (засега) IRC HTML Chat.

Есента на 2002 година мрежата ни BGIRC беше предпочитана за чат от над 700 души вечер. Тогава ме завари наборната служба. Като излязох, нещата се бяха попроменили. Разделението между твърде многобройната тумба админи и опери съдържаше в себе си неприятности за нас и се оттеглихме в ShakeIT.

#gyuvetch претърпя основна промяна на Access list-a.

Сега вече ни е спокойно. Надявам се и на вас да ви бъде.
Ако имате въпроси, забележки, идеи в историческата част - питайте и коригирайте, ще се радвам да отговоря и допълня.

2003 година към ShakeIT се присъедини чата на kefche.com, беше създаден и нов чат - chat.abv.bg. Чат.абв.бг има своя отделна история. С бързото му развитие (благодарение до голяма степен и на хубавия дизайн от emilia @ netinfo.bg) се наложи основният сървър на del.bg да бъде сменен и после неколкократно upgrade-ван до 1.5GB RAM.

Чатът беше разпределен върху няколко различни сървъра, 2 от които бързо отпаднаха от играта. irc5.abv.bg беше сложен върху irc.uni-sofia.bg, чиито админ се отцепи от мрежата и основа своя собствена без даже да ни информира. irc3.abv.bg пък му беше клъцнат интернета понеже irc е комерсиална услуга. Другите 3 работят гърчаво и до ден днешен :)

2003 тръгна с пълна пара форума на #gyuvetch, постепенно измествайки мейлинг листа.

2003-2004 година около нова година канал #gyuvetch премина 400 едновременни посетители и атакува 500 януари. На 7 септември месец максималната бройка в канала беше 987... Каналът успя да задмине за части от денонощието всички останали български чатове. За съжаление обаче това се отрази на стабилността. Техниката, подходяща за мрежа с 1000 потребителя се оказа нестабилна в мрежа с 2200 (общо за ShakeIT).

HTML чатът еволюира до версиите си 0.85 stable и 0.86 extreme (unstable) след много часове оптимизации и пренаписване на основни части от кода. irc.gbg.bg получи нов дизайн (teodora @ netinfo.bg), в който забутах навътре някои товарещи CPU-то благини.

T0sh организира първият голям irc meeting за много време назад пред НДК.

Идеи и принципи
Може би от тук трябваше да се почне, но може би не. Идеите и принципите са в хората, хората правят историята:) Някак си нещата сами се случиха, благодарение на действащите лица.

Въпреки това можем да говорим за обединяващи принципи:)

Примерно - че чатим, защото ни е приятно. Че очакваме всички да чатят поради същата причина. Също така - че ще отстраняваме онези, които развалят забавлението и създават проблеми. Шарении, досаждане в канала - са нежелани. Скриптовете ви е добре да са под контрол или вас да ви няма:)

Иначе ако не пречите умишлено - имате неприкосновеност.

Ако сте заразен с вирус или спам скрипт, ще бъдете ритнат със съответния reason - препоръчително е да се върнете с HTML chat и да помолите оператора, който ви е ритнал, да ви обясни как да се изчистите.

Организация
Максимално ефективна шуробаджанашка. Хората с маймуна преобладаващо са нечии приятели, а тези на които са приятели са приятели помежду си. Познанията и това че имате IRCOP на някой сървър не значат, че имате основание да претендирате за оп. Трябва да сте capo di capi. Каналът не е голям, но тези мерки доказаха ефективността си през годините.

Координацията и по-важните решения се вземат с решения на немодериран mailing list с публичен архив.

Edited from: dzver; 2004-09-09 06:04

Мнения от посетители (179):
tish26.05.12 13:51:05
biva go

mahaira13.03.12 19:56:35
:)

cvetomir18.01.12 18:44:12
hbbbbbbbl

ARCADIA30.11.11 23:54:07
ARCADIA

rassitko197310.06.11 20:22:18
ok

sladuranata_2110.10.10 22:56:20
zdr
imali nqkoi

Mephisto01.10.10 14:05:48
sega malko se poopravi nqma tolkova mnogo shurobadjanashtina :>

shoko_boko15.08.10 15:10:15
.
kvo sta la

[---Ahmet---]05.05.10 17:31:18
konusacak kimse yokmu

[---Ahmet---]05.05.10 17:14:23
kimse yokmu

[---Ahmet---]05.05.10 17:13:33
mrb

jimyyy25.11.09 05:52:55
zdrasti

slavchobmw03.07.09 04:57:08
slavchobmw
ssssssssssssssssss

Dido_ViP03.06.09 13:46:48
hi kak e

iasnovideca28.03.09 00:23:36
5e5e5още коментари... ->>>

Anonymous comments are temporary disabled

  Copyright: ShakeIT IRC; dev: dzver; des: metala. Read blogs.  
eXTReMe Tracker